Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht februari 2023 (10 personen)

Fesenjan

Perzische keuken

 

 

Ingrediënten

 

Voor de gehaktballetjes

  • 1 flinke ui
  • 1 kilo rundergehakt
  • 200 gram walnoten
  • 25 gram fijngesneden verse peterselie
  • 3 eetlepels goede kwaliteit broodkruim
  • 2 eetlepels goede olijfolie
  • 1 theelepel komijn
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • Zout

 

 

 

Voor de saus

  • 3 eetlepels plantaardige olie
  • 1 grote ui
  • 4 teentjes knoflook
  • 1eetlepel verse gember
  • 350 gram walnoten
  • 500 ml kokend water
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 110 gr honing
  • 120 ml granaatappelsiroop
  • Optie; verse granaatappelpitjes (garnering)

 

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 190 graden
  • Bedek een grote bakplaat met bakpapier

 

De gehaktballetjes:

  • Rasp de ui op een grove rasp en knijp overtollig vocht eruit (eventueel met behulp van een theedoek). Doe de ui in een grote kom
  • Voeg het gehakt, de walnoten, peterselie, broodkruim, olijfolie, komijn, peper en zout toe.
  • Kneed alles goed door
  • Maak met vochtige handen balletjes van dit mengsel, in de maat van een golfbal en leg ze op de bakplaat
  • Bak de balletjes 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.

 

De saus:

  • Verhit de olie in een grote, brede koekenpan op een middelhoog vuur
  • De doe ui erin en fruit deze goudbruin
  • Voeg de knoflook en de gember toe en sauteer dit kort, tot het begin te geuren
  • Doe de gemalen walnoten erbij en bak het gehaal 2 tot 3 minuten, tot alles goudbruin en geurig is
  • Voeg het kokend water, zout en peper toe en breng alles aan de kook.
  • Verlaag het vuur zodra alles suddert, doe de gehaktballetjes in de saus
  • Zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan af en laat alles 1 uur sudderen
  • Doe de honing erbij en de granaatappelsiroop en laat dan nog 30 minuten sudderen
  • Proef en breng eventueel op smaak
  • Bestrooi met verse granaatappelzaadjes

 

Serveer met de rijst met orzo