Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht februari 2023 (10 personen)
Fesenjan
Perzische keuken
Ingrediënten
Voor de gehaktballetjes
- 1 flinke ui
- 1 kilo rundergehakt
- 200 gram walnoten
- 25 gram fijngesneden verse peterselie
- 3 eetlepels goede kwaliteit broodkruim
- 2 eetlepels goede olijfolie
- 1 theelepel komijn
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- Zout
Voor de saus
- 3 eetlepels plantaardige olie
- 1 grote ui
- 4 teentjes knoflook
- 1eetlepel verse gember
- 350 gram walnoten
- 500 ml kokend water
- 1 theelepel zout
- 1 theelepel versgemalen zwarte peper
- 110 gr honing
- 120 ml granaatappelsiroop
- Optie; verse granaatappelpitjes (garnering)
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 190 graden
- Bedek een grote bakplaat met bakpapier
De gehaktballetjes:
- Rasp de ui op een grove rasp en knijp overtollig vocht eruit (eventueel met behulp van een theedoek). Doe de ui in een grote kom
- Voeg het gehakt, de walnoten, peterselie, broodkruim, olijfolie, komijn, peper en zout toe.
- Kneed alles goed door
- Maak met vochtige handen balletjes van dit mengsel, in de maat van een golfbal en leg ze op de bakplaat
- Bak de balletjes 12 tot 15 minuten in de oven, tot ze goudbruin zijn.
De saus:
- Verhit de olie in een grote, brede koekenpan op een middelhoog vuur
- De doe ui erin en fruit deze goudbruin
- Voeg de knoflook en de gember toe en sauteer dit kort, tot het begin te geuren
- Doe de gemalen walnoten erbij en bak het gehaal 2 tot 3 minuten, tot alles goudbruin en geurig is
- Voeg het kokend water, zout en peper toe en breng alles aan de kook.
- Verlaag het vuur zodra alles suddert, doe de gehaktballetjes in de saus
- Zet het vuur zo laag mogelijk, dek de pan af en laat alles 1 uur sudderen
- Doe de honing erbij en de granaatappelsiroop en laat dan nog 30 minuten sudderen
- Proef en breng eventueel op smaak
- Bestrooi met verse granaatappelzaadjes
Serveer met de rijst met orzo