Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht september 2023 (10 personen)
Hollandse garnalen in runderrookvlees
Ingrediënten
- 350 gr komkommer
- 1,5 dl sushi-azijn
- 0,75 dl Mirin
- 0,5 bosje peterselie
- 0,75 dl zonnebloemolie
- 25 gr pijnboompitten
- 375 gr Hollandse garnalen
- 2 el mayonaise
- 2 el crème fraiche
- Peper en zout
- 20 plakken runderrookvlees (vleeswaren)
Bereiding:
Garnalen
- Schil de komkommer en verwijder de zaadlijst
- Snijd daarna het vruchtvlees in kleine blokjes (3x3 mm).
- Roer de sushi-azijn en de rijstwijn door elkaar en voeg de komkommer blokjes toe.
- Laat dit 30 minuten afgedekt marineren.
- Schenk door een zeef en laat de komkommerblokjes zeer goed uitlekken en op keukenpapier goed nadrogen.
- Haal alle blaadjes van de peterseliestelen en draai er met de zonnebloemolie en de pijnboompitten met de staafmixer een mooie gladde crème van.
- Voeg enkele druppels sushi azijn toe.
- Bewaar deze in een spuitflesje.
- Let op: 75 gr van de Hollandse garnalen is voor garnering.
- Meng 2/3 van de ‘droge’ komkommerblokjes met de Hollandse garnalen, mayonaise en crème fraîche.
- Breng op smaak met peper en zout.
- Verdeel de massa in een spuitzak zonder mondje.
- Bewaar de overgebleven komkommerblokjes voor de garnering
Rolletjes runderrookvlees
- Leg 7 plakjes runderrookvlees iets overlappend op vershoud-folie zodat een rechthoek van 25 x 10 cm ontstaat.
- Knip een spuitzak met garnaal/komkommermengsel zodanig open dat je een ‘reep’ van 3 cm dikte kunt ‘spuiten’.
- Draai het geheel in de vershoudfolie tot een stevige rol (ong. 3 cm dik).
- Herhaal dit voor een tweede en derde rol.
- Leg de rollen 45 min. in de vriezer en daarna, tot gebruik, in de koeling.
Afwerking
- Haal de rookvleesrollen uit de koeling en uit de folie.
- Snijd van de rollen voorzichtig (met een scherp mes zonder kartel) in totaal 20 gelijke porties.
- Schud het spuitflesje op en maak 2 strepen peterseliecreme op een bord
- Zet 2 gevulde rolletjes op het bord
- Garneer met de overgebleven komkommerblokjes en garnalen