Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Amuse september 2019 (11 personen)
Brick met ei en tonijn
Brik be bayda wa ton
- 5 uien
- 3 el harissa
- Zonnebloemolie om in te bakken
- 9 ansjovisfilets op olie
- 750 g verse tonijn
- 1 bosje koriander
- 3 el kappertjes
- 22 eieren
- 22 vellen brickdeeg (in nood: loempiavellen, maar dan wel vierkant!)
Bereiding
- Pel en snipper de uien en roer de harissa erdoor.
- Verwarm een scheutje zonnebloemolie in de pan en fruit de ui,harissa en ansjovis circa 2 minuten.
- Verwarm een grillpan op hoog vuur.
- Smeer de tonijn in met een klein beetje olie en gril de tonijn om en om tot deze mooie bruine grillstrepen heeft.
- Snijd de tonijn in stukjes van circa 1 centimeter.
- Pluk en hak de koriander en meng in een kom de uien en ansjovis met de tonijn, koriander en kappertjes.
- Verwarm de frituurpan voor op 160 °C.
- Splits de eieren.
- Leg een vel brickdeeg voor je neer met de punt naar beneden.
- Schep er een goede eetlepel van het tonijnmengsel op en druk er een kuiltje in met je lepel.
- Schep met een lepel een eidooier in het kuiltje van het tonijnmengsel.
- Bestrijk de randen van de brickdeeg met het eiwit en vouw dicht. LET OP: Zorg er hierbij wel voor dat het ei op zijn plek blijft, anders loopt het eruit.
- Frituur de bricks in circa 6 minuten goudbruin en gaar en bedruip ze tussendoor regelmatig met frituurolie zodat de bovenkant ook gaart en kleurt.
- Haal de bricks uit de frituurpan en laat uitlekken op keukenpapier.
- Serveer per twee op een gekleurd bord, gegarneerd met wat blaadjes koriander.