Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Amuse Januari 2024 (10 personen)
Tomaatje gevuld met gerookte makreel
op een sausje van doperwten
Ingrediënten
- 150 gr gerookte makreelfilet
- 1 sjalot
- 1 stengel bleekselderij
- 3 stuks zoetzure augurk (klein potje)
- 2 eetlepels fijngesneden bieslook
- 10 stengels bieslook
- 4 eetlepels mayonaise
- 1 eetlepel crème fraiche
- Peper en zout
- Worcestersaus
- 10 tomaatjes (ongeveer 5 cm doorsnee)
- 1 tablet visbouillon
- 200 gr doperwten (diepvries)
- 10 muntblaadjes
Bereiding:
- Controleer de makreelfilet op graatjes.
- Pluk het vlees klein en leg het in een kom.
- Snipper de sjalot zeer fijn.
- Schil de bleekselderij en snijd zéér fijne kleine brunoise.
- Snijd de augurkjes zéér fijn kleine brunoise.
- Was de bieslook, droog op keukenpapier en snijd in fijne ringetjes.
- Voeg sjalot, bleekselderij, augurk en bieslook bij de makreel.
- Voeg mayonaise en crème fraîche toe en schep het geheel om.
- Breng de massa goed op smaak met peper, zout en een beetje worcestersaus.
- Bewaar afgedekt op de werkbank tot gebruik.
- Snijd een kruisje aan de onderkant van de tomaatjes.
- Blancheer de tomaten max. 10 seconden in kokend water.
- Leg de tomaten direct even in ijswater en ontvel ze daarna.
- Snijd de kapjes op 1/3 ervan af en bewaar deze.
- Hol de tomaten voorzichtig geheel uit (eerst lossnijden met een mesje en dan met een kleine lepel) zonder dat de tomaat ‘scheurt’.
- Doe peper en zout in de tomaat en zet tot 15 minuten voor gebruik omgekeerd op keukenpapier in de koeling.
- Verwarm de visbouillon en kook dan daarin de doperwten in 2 minuten gaar.
- Giet af, maar bewaar het vocht.
- Voeg de muntblaadjes bij de doperwtjes en pureer dit met de staafmixer.
- Voeg eventueel een beetje erwtenvocht toe.
- Druk daarna de massa door een zeef.
- Laat afkoelen en voeg eventueel wat erwtenvocht toe om wat minder dik te maken.
- Zorg dat de massa een mooie sausdikte heeft.
- Breng op smaak met peper en zout. Bewaar op de werkbank tot gebruik.
VLAK VOOR HET OPDIENEN:
- Controleer of de makreelmousse nog steeds smeuïg genoeg is, meng er eventueel nog wat mayonaise door heen.
- Vul de tomaten ruim met de mousse,
- Halveer de bieslooksprieten en leg kruislings de bieslook-sprieten op de tomaten
- Plaats het kapje erop
- Verdeel de erwtenpuree/saus over kleine bordjes en leg daar de tomaatjes op