Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Amuse Januari 2024 (10 personen)
Tomaatje gevuld met gerookte makreel
op een sausje van doperwten
Ingrediënten
- 150 gr gerookte makreelfilet
 - 1 sjalot
 - 1 stengel bleekselderij
 - 3 stuks zoetzure augurk (klein potje)
 - 2 eetlepels fijngesneden bieslook
 - 10 stengels bieslook
 - 4 eetlepels mayonaise
 - 1 eetlepel crème fraiche
 - Peper en zout
 - Worcestersaus
 - 10 tomaatjes (ongeveer 5 cm doorsnee)
 - 1 tablet visbouillon
 - 200 gr doperwten (diepvries)
 - 10 muntblaadjes
 
Bereiding:
- Controleer de makreelfilet op graatjes.
 - Pluk het vlees klein en leg het in een kom.
 - Snipper de sjalot zeer fijn.
 - Schil de bleekselderij en snijd zéér fijne kleine brunoise.
 - Snijd de augurkjes zéér fijn kleine brunoise.
 - Was de bieslook, droog op keukenpapier en snijd in fijne ringetjes.
 - Voeg sjalot, bleekselderij, augurk en bieslook bij de makreel.
 - Voeg mayonaise en crème fraîche toe en schep het geheel om.
 - Breng de massa goed op smaak met peper, zout en een beetje worcestersaus.
 - Bewaar afgedekt op de werkbank tot gebruik.
 - Snijd een kruisje aan de onderkant van de tomaatjes.
 - Blancheer de tomaten max. 10 seconden in kokend water.
 - Leg de tomaten direct even in ijswater en ontvel ze daarna.
 - Snijd de kapjes op 1/3 ervan af en bewaar deze.
 - Hol de tomaten voorzichtig geheel uit (eerst lossnijden met een mesje en dan met een kleine lepel) zonder dat de tomaat ‘scheurt’.
 - Doe peper en zout in de tomaat en zet tot 15 minuten voor gebruik omgekeerd op keukenpapier in de koeling.
 - Verwarm de visbouillon en kook dan daarin de doperwten in 2 minuten gaar.
 - Giet af, maar bewaar het vocht.
 - Voeg de muntblaadjes bij de doperwtjes en pureer dit met de staafmixer.
 - Voeg eventueel een beetje erwtenvocht toe.
 - Druk daarna de massa door een zeef.
 - Laat afkoelen en voeg eventueel wat erwtenvocht toe om wat minder dik te maken.
 - Zorg dat de massa een mooie sausdikte heeft.
 - Breng op smaak met peper en zout. Bewaar op de werkbank tot gebruik.
 
VLAK VOOR HET OPDIENEN:
- Controleer of de makreelmousse nog steeds smeuïg genoeg is, meng er eventueel nog wat mayonaise door heen.
 - Vul de tomaten ruim met de mousse,
 - Halveer de bieslooksprieten en leg kruislings de bieslook-sprieten op de tomaten
 - Plaats het kapje erop
 - Verdeel de erwtenpuree/saus over kleine bordjes en leg daar de tomaatjes op