Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht (10 personen)

“en gooit er vur men mar een slaatje in” (huzarensalade)

12 februari 2019

 

 

Ingredienten:

  • 350 gr kalfsvlees (gekookt, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
  • 350 gr Jonagold appels (geschild, klokhuis verwijderd, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
  • 350 gr vastkokende aardappels (geschild, gekookt, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
  • 200 gr zoetzure augurken (in blokjes van 3 tot max 5 mm)
  • 2 kleine uien, zeer fijn gesnipperd
  • 10 eetlepels mayonaise (zie apart recept)
  • Zout en peper
  • 2 flinke wortels (geschild, in blokjes van max 5 mm)
  • 5 eieren, gekookt, in plakjes
  • 5 eetlepels zoetzure zilveruitjes
  • Paprikapoeder
  • 10 toefjes krulpeterselie
  • 1 citroen

 

Bereiding

  • Begin met het schillen van de aardappels. Snijd ze in blokjes van 3 (max 5) mm en kook ze tot ze gaar zijn (3 tot 5 minuten). Spreid ze uit op een (aantal) bord(en), laat afkoelen en zet ze in de koeling.
  • Snijd het kalfsvlees in even kleine blokjes en kook ook dit. Spreid het uit op borden en laat afkoelen. Zet in de koeling.
  • Kook de eieren tot ze hard zijn en laat afkoelen.
  • Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kleine blokjes en zet deze in een kom water met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Zet koel weg.
  • Snijd de augurken in kleine blokjes.
  • Snipper de uien zo fijn mogelijk.
  • Schil de wortelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in ongeveer 1 minuut beetgaar. Spoel af met koud water en laat ze uitlekken.
  • Vraag 10 eetlepels mayonaise aan de confrères die de mayonaise hebben gemaakt.
  • Meng het vlees, de appels, de aardappels, augurk en ui met 5 eetlepels mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat mayonaise toe als het mengsel te droog is.
  • Verdeel het aardappelmengsel over kleine borden, schep er een eetlepel mayonaise op. Garneer met de wortelblokjes, plakjes ei, zoetzure zilveruitjes, paprikapoeder en een toefje krulpeterselie.