Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht (10 personen)
“en gooit er vur men mar een slaatje in” (huzarensalade)
12 februari 2019
Ingredienten:
- 350 gr kalfsvlees (gekookt, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
- 350 gr Jonagold appels (geschild, klokhuis verwijderd, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
- 350 gr vastkokende aardappels (geschild, gekookt, in blokjes van 3 tot max 5 mm)
- 200 gr zoetzure augurken (in blokjes van 3 tot max 5 mm)
- 2 kleine uien, zeer fijn gesnipperd
- 10 eetlepels mayonaise (zie apart recept)
- Zout en peper
- 2 flinke wortels (geschild, in blokjes van max 5 mm)
- 5 eieren, gekookt, in plakjes
- 5 eetlepels zoetzure zilveruitjes
- Paprikapoeder
- 10 toefjes krulpeterselie
- 1 citroen
Bereiding
- Begin met het schillen van de aardappels. Snijd ze in blokjes van 3 (max 5) mm en kook ze tot ze gaar zijn (3 tot 5 minuten). Spreid ze uit op een (aantal) bord(en), laat afkoelen en zet ze in de koeling.
- Snijd het kalfsvlees in even kleine blokjes en kook ook dit. Spreid het uit op borden en laat afkoelen. Zet in de koeling.
- Kook de eieren tot ze hard zijn en laat afkoelen.
- Schil de appels, verwijder de klokhuizen, snijd ze in kleine blokjes en zet deze in een kom water met citroensap, zodat ze niet verkleuren. Zet koel weg.
- Snijd de augurken in kleine blokjes.
- Snipper de uien zo fijn mogelijk.
- Schil de wortelen, snijd ze in kleine blokjes en kook ze in ongeveer 1 minuut beetgaar. Spoel af met koud water en laat ze uitlekken.
- Vraag 10 eetlepels mayonaise aan de confrères die de mayonaise hebben gemaakt.
- Meng het vlees, de appels, de aardappels, augurk en ui met 5 eetlepels mayonaise. Breng op smaak met zout en peper. Voeg wat mayonaise toe als het mengsel te droog is.
- Verdeel het aardappelmengsel over kleine borden, schep er een eetlepel mayonaise op. Garneer met de wortelblokjes, plakjes ei, zoetzure zilveruitjes, paprikapoeder en een toefje krulpeterselie.