Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert Oktober 2022 (10 personen)

Gepocheerde peer met Gorgonzolamousse

 

 

Ingrediënten

  • 8 Conference peren
  • 500 ml witte wijn
  • 400 gr suiker
  • 3 citroenen
  • 3 kaneelstokjes
  • 4 stukjes foelie
  • 4 steranijs
  • 4 kruidnagels
  • 200 ml water
  • 1 vanillestokje
  • 3 kardemonpeulen
  • 300 gr geraspte Parmezaanse kaas
  • 250 gr Gorgonzola
  • 250 gr Mascarpone
  • 4 el gembersiroop
  • Sap van 1 limoen

Spuitzak

Ronde uitsteker, ong 4 cm

 

 

 

 

Bereiding

  • Laat de gorgonzola en mascarpone op kamertemperatuur komen
  • Meng de kazen met de gembersiroop en wat limoensap goed door elkaar en roer dit mengsel (desnoods met een mixer) goed los
  • Proef het en voeg eventueel nog wat limoensap, peper en zout toe
  •  
  • Schil de peren, laat het steeltje eraan zitten
  • Snijd de onderkant plat af (zodat ze rechtop kunnen staan) en haal met een appelboor vanaf de onderkant het klokhuis weg
  • Was twee citroenen en snijd ze doormidden.
  • Zet de peren rechtop in een pan en schenk daar de wijn bij.
  • Voeg de suiker, de citroenen, 2 kaneelstokjes, de foelie, 2 steranijs en 2 kruidnagels toe
  • Voeg desnoods water toe tot de peren onder staan
  • Breng het geheel aan de kook en houd het dan 45 minuten tegen de kook aan.
  • Laat de peren daarna afkoelen in het vocht en vlak voor het uitserveren uitlekken op een keukenpapiertje
  •  
  • Plet de kardemonpeulen
  • Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit
  • Doe dit met 200 ml water in een steelpan en voeg 1 kaneelstokje, 2 steranijs, 2 kruidnagels, 200 gr suiker toe
  • Breng dit aan de kook en laat 30 minuten zachtjes koken
  • Controleer de dikte van de siroop. Als deze nog te dun is, dan nog even laten koken
  • Let er wel op dat de siroop na afkoelen nog wat dikker wordt!
  • Zeef de specerijen uit de siroop en laat de siroop verder afkoelen
  •  
  • Verwarm de oven voor op 160 graden (droog, niet de stoomstand!)
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier
  • Maak met de uitsteker rondjes van 4 cm op de plaat met de geraspte kaas. Maak de rondjes niet de dik, maar de bodem wel bedekkend
  • Maak zo ongeveer 30 rondjes
  • Schuif de plaat in de oven en laat de kaas goed smelten. Zorg dat de kaas niet verbrand! Blijf opletten!
  • Haal de plaat uit de oven en laat de kaas afkoelen. De kaas wordt nu krokant.
  •  
  • Maak een spiegeltje van de siroop midden op een groot bord
  • Plaats hierop een peer
  • Leg drie rondjes kaas rondom de peer
  • Spuit met de spuitzak de gorgonzola-mousse op deze rondjes
  • Sprenkel nog wat siroop op de peer
  • Als je nog mousse over hebt, zet dan kleine stipjes mousse tussen de kaasrondjes