Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Amuse (10 personen)

Gegratineerde oesters met Champagne

8 november 2016

 

20 stevige oesters in de schelp

100 ml Champagne

150 ml room

2 sjalotten

boter

citroensap

verse bieslook

peper en zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden
  •  
  • Open de oesters met een oestermes, haal ze uit de schelp en leg ze apart. De onderste oesterschelpen goed uitspoelen en bewaren.
  •  
  • LET OP: het oestervocht opvangen en bewaren!
  •  
  • Giet het oestervocht door een fijne zeef om er alle onzuiverheden uit te halen.
  •  
  • Pel en snipper de sjalotten en fruit ze licht aan in een klontje boter. Blus af met citroensap en het gezeefde oestervocht. Voeg de room en champagne toe en laat inkoken tot een sausje. Kruid met peper en zout.
  •  
  • Vul de oesterhelften met de oesters en leg ze in een ovenschaal. De saus in de schelpen over de oesters lepelen en boven in de oven zetten. Na 4 minuten de ovengrill aanzetten en nog 1 minuut grillen voor een mooi goudbruin korstje.
  •  2 oesters per persoon op een bordje serveren, gegarneerd met bieslook.
  • Presentatie: