Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Voorgerecht (10 personen)
Soupe au Pistou
8 november 2016
Benodigdheden:
5 aardappels
2 flinke uien
8 tenen knoflook (meer mag ook…..)
4 stengels bleekselderij
2 grote rode paprika’s
1 courgette
5 tomaten
een potje witte bonen
een potje rode bonen (kidney)
groentebouillonblokjes
gebroken spaghetti, of een kleine pastasoort (bijv. orzo)
flinke hoeveelheid verse basilicum
olijfolie
een stuk geraspte Parmezaanse kaas (géén zakje…..)
verse peterselie
geraspte gruyère
Bereiding
Schil de aardappels, snijd ze in blokjes en bak die in olijfolie in een grote koekenpan tot ze een beetje bruin worden.
Ondertussen was je de paprika, selderij, courgette en tomaten en snijd alles in stukjes. Schil de uien en knoflook en snijd ook die grof, maar houd twee teentjes knoflook apart voor de pistou.
Neem een heel grote soeppan, verhit daarin een laagje olijfolie en fruit alle gesneden groenten daarin, terwijl je af en toe roert.
Als de aardappeltjes beginnen te bruinen, doe je ze bij de groenten in de soeppan. Spoel de bonen goed af onder stromend water en voeg ook die toe. Roer alles door elkaar en voeg zoveel heet water toe tot de pan bijna vol is. Breng op smaak met bouillonblokjes en vers gemalen peper. Laat nog minstens een uur trekken op een heel zacht vuurtje. Voeg het laatste kwartier de pasta toe en laat die zachtjes meekoken tot hij zacht is.
Doe de verse basilicum in de keukenmachine samen met twee tenen knoflook, de geraspte Parmezaan en een scheut olijfolie en maal er een mooie pasta van. Dat is dus de pistou.
Presentatie:
Serveer de soep met een lepel pistou in elk bord en wat geraspte gruyèrekaas en fijngehakte peterselie.