Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 Amuse

Falafel met hummus en bietendip

8 personen

12-5-2015

Een gerecht van onze thema-avond "Jeruzalem"

 

Bietendip:

Ingrediënten:

  • 250 gram gekookte rode biet
  • 2 tenen knoflook, fijngewreven
  • 1 kleine rode peper, zonder zaad en zaadlijsten zeer fijn gesneden
  • 250 gr volle kwark
  • 1 ½ eetlepel dadelsiroop
  • 3 eetlepels olijfolie, plus extra voor afwerking
  • 1 eetlepel za’atar
  • 2 bosuitjes, in dunne ringen
  • 15 gram hazelnoten, geroosterd en grof gehakt
  • 60 gr verse geitenkaas, verkruimeld (let op: droge, kruimelende kaas kopen!)

 

Bereiding:

 

Pureer de bieten met knoflook, chilipeper en za’atar in een foodprocessor glad. Schep de puree in een mengkom en roer er de kwark, dadelsiroop, olijfolie en zout door.

Proef en maak op smaak met eventueel nog wat zout.

 

Schep de puree in kleine schaaltjes (rammequins) en garneer met bosuitjes, hazelnoot, geitenkaas en een beetje olijfolie.

 

Hummus:

1 doosje hummus met zongedroogde tomaten (Sligro)

Schep in andere schaaltjes wat van de (gekochte) hummus.

Falafel:

  • 250 gram GEDROOGDE kikkererwten (géén blikerwten, dan mislukt het recept) Geeft ongeveer 650 gr na het weken.
  • 2 uien, gesnipperd
  • 5 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 bosje peterselie, grof gehakt
  • ½ bosje koriander, grof gehakt
  • 1 groene peper, zonder zaadjes, grof gesneden
  • 3 eetlepels kurkuma
  • 3 eetlepels komijnpoeder
  • 2 eetlepels korianderzaad
  • 1½ theelepel bakpoeder
  • olie om te frituren
  • Laat de kikkererwten in ruim water 2 dagen weken in de koelkast. Het water een aantal malen verversen en eventuele losse velletjes verwijderen.
  • Bereiden  :
    Pureer de uitgelekte kikkererwten met de rest van de ingrediënten (behalve de olie) en wat zout en peper in de keukenmachine tot een pasta. Proef of de falafel goed op smaak is. Verhit de frituurolie in een frituurpan of wok tot 180 ºC of tot een blokje brood goudbruin kleurt. Vorm met een ijsschep bolletjes van ongeveer 3cm van de kikkererwtenpasta en frituur ze met 4-5 tegelijk goudbruin en knapperig. Hou ze tot serveren warm.     
  •  
  • Opdienen:
  • 2 bolletjes op een bordje, bestrooid met wat gehakte (platte) peterselie en de beide schaaltjes met dip.
  •