Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht november 2018 (10 personen)

Saté Toesoek Babi met Katjang saus

Ingrediënten

  • 500 gram varkensvlees
  • 1 stukje trassi
  • 1 theelepel ketoembar
  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 grote ui fijngesneden
  • 1 theelepel djinten
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • ½ kopje melk
  • ½ kopje water
  • zout en peper

 

Voor de saus:

  • 1 teen knoflook fijngehakt
  • 1 stukje trassi
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 theelepel aos
  • pindakaas
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • 500 gram vlees is genoeg voor zo'n 20 satés!
  • Snij het vlees in grote dobbelstenen (ongeveer 60 stukjes)
  • Vermeng dit met djinten, zout, peper, suiker en ketoembar.
  • Fruit in wat olie de trassi, knoflook en de uien. Bak hierin het vlees bruin.
  • Voeg dan melk en water toe.
  • Laat het op een klein vuur sudderen totdat het vocht verdampt is.
  • Prik dan het vlees aan pennen en rooster ze op de grill.

 

De saus:

  • Fruit in wat margarine de knoflook en trassi.
  • Voeg er dan de pindakaas bij (hoeveelheid zelf te bepalen) en roer goed door.
  • Voeg dan zout, peper, laos en het citroensap toe.
  • Giet onder voortdurend roeren beetjes water erbij totdat de saus op vloeibare dikte is.
  • Doe naar eigen smaak sambal erbij
  • Gebruik niet te hoog vuur anders verbrandt de pindakaas.

 

Serveren

Verdeel het vlees over de borden en giet wat van de saus over het vlees