Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Basisgerecht november 2021 (10 personen)

Notenpulao

 

 

 

Ingredienten:

  • 2-3 eetlepels plantaardige olie
  • 2 uien, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 350 gram basmatirijst (30 minuten geweekt in koud water)
  • 2 theelepels komijnzaadjes
  • 2 theelepels korianderpoeder
  • 2 theelepels zwarte mosterdzaadjes
  • 5 groene kardemonpeulen
  • 5 dl groentebouillon
  • 1 laurierblad
  • 100 gram ONgezouten walnoten en cashewnoten
  • Zout en peper
  • Verse koriander voor garnering
  • 1 winterwortel, grof geraspt (of een bakje kant en klare wortelrasp

 

 

Bereiding

  • Verhit de olie in een hoge pan
  • Bak hierin de ui, knoflook en wortel 4 minuten.
  • Giet de rijst af en doe hem met de specerijen bij de ui.
  • Bak dit al roerend 2 minuten, zodat alle rijstkorrels goed met olie worden bedekt
  • De, al roerend, de groentebouillon erbij, voeg laurierblad, zout en peper toe
  • Breng het geheel aan de kook, zet het vuur zo laag mogelijk, dek het af en laat alles 12 minuten zachtjes koken. WEERSTA DE VERLEIDING OM AF EN TOE IN DE PAN TE KIJKEN!!!
  • Haal de pan van het vuur ZONDER HET DEKSEL ERAF TE HALEN.
  • Laat 5 minuten staan, controleer dan pas de rijst. Als die gaar is zijn er kleine “stoomgaatjes” zichtbaar in het oppervlak van de rijst.
  • Verwijder het laurierblad en de kardemonpeulen.
  • Bak de noten even op in een droge pan, hak ze (indien gewenst) ietsje kleiner en doe deze door de rijst.
  • Eventueel op smaak brengen met zout en peper.