Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht maart 2018 (10 personen)

Gerookte heilbotfilet met kokkels en langoustines

 

 

Ingrediënten:

  • 2 kg heilbotfilet
  • 4 el visrub met zeezout (sligro)
  • 20 langoustines (schoongemaakt)
  • 500 gr kokkels (gespoeld)
  • scheut witte wijn
  • 6 eetlepels boter
  • 1 teen knoflook (uit de pers)
  • 2 theelepels sinaasappelrasp
  • 1 theelepel gemalen kruidnagel
  • 100 gram rucola
  • 100 gram zuring

EXTRA NODIG: rookoventje en rookmot (licht eiken)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 175 graden
  2. Smeer de heilbot rondom in met de visrub
  3. Leg de vis op een stuk bakpapier in de ROOKOVEN(s) en verwarm op hoog vuur tot de rookmot begint te geuren.
  4. Zet het vuur laag en rook de vis 10 minuten op een matig vuur.
  5. Gaar de vis vervolgens nog 10 minuten verder in de oven
  6. Meng alle ingredienten voor de knoflook-kruidenboter in een kom.
  7. Smeer de bovenkant van de langoustines in met de boter
  8. Bak de langoustines samen met de kokkels op hoog vuur in een hoge pan, totdat alle kokkels open zijn.
  9. Blus af met een flinke scheut witte wijn en breng eventueel op smaak met peper en zout
  10. Verdeel de heilbot in 10 porties en leg op een warm bord.
  11. Verdeel de kokkels en langoustines over de heilbot.
  12. Garneer af met rucola en zuring