Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht maart 2018 (10 personen)
Gerookte heilbotfilet met kokkels en langoustines
Ingrediënten:
- 2 kg heilbotfilet
- 4 el visrub met zeezout (sligro)
- 20 langoustines (schoongemaakt)
- 500 gr kokkels (gespoeld)
- scheut witte wijn
- 6 eetlepels boter
- 1 teen knoflook (uit de pers)
- 2 theelepels sinaasappelrasp
- 1 theelepel gemalen kruidnagel
- 100 gram rucola
- 100 gram zuring
EXTRA NODIG: rookoventje en rookmot (licht eiken)
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 175 graden
- Smeer de heilbot rondom in met de visrub
- Leg de vis op een stuk bakpapier in de ROOKOVEN(s) en verwarm op hoog vuur tot de rookmot begint te geuren.
- Zet het vuur laag en rook de vis 10 minuten op een matig vuur.
- Gaar de vis vervolgens nog 10 minuten verder in de oven
- Meng alle ingredienten voor de knoflook-kruidenboter in een kom.
- Smeer de bovenkant van de langoustines in met de boter
- Bak de langoustines samen met de kokkels op hoog vuur in een hoge pan, totdat alle kokkels open zijn.
- Blus af met een flinke scheut witte wijn en breng eventueel op smaak met peper en zout
- Verdeel de heilbot in 10 porties en leg op een warm bord.
- Verdeel de kokkels en langoustines over de heilbot.
- Garneer af met rucola en zuring