Chocolademousse met yoghurtijs en veenbessencompote

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Chocolademousse met yoghurtijs en veenbessencompote (10p)

Nagerecht 14-10-2014

 


Ingrediënten:

200 gr pure chocolade

2 eetl amaretto

2 eierdooiers (50gr)

60 gr suiker

1 bl gelatine

2 eiwitten

1½ dl slagroom

200 gr witte chocolade

2 eierdooiers (50gr)

60 gr suiker

1 bl gelatine

1½ dl slagroom

200 gr toblerone

1 bl gelatine

2 eiwitten

1½ dl crème fraiche

3½ dl yoghurt

100 gr suiker

5 eierdooiers (125gr)

1½ dl slagroom

citroensap

50 gr veenbessen

1 dl crème de cassis

1 kaneelstokje

1 vanillestokje

1 desserl sinaasappelzeste

1 eetl suiker

1 sinaasappel (sap)

40 gr witte chocolade

4 muntblaadjes

Bereiding:

Week de gelatineblaadjes in koud water. Leg de 40 gr witte chocolade en de muntblaadjes in de diepvries.

Smelt, au bain marie, de chocolade met de amaretto. Klop de eierdooiers met de suiker licht en romig. Roer dit mengsel door de gesmolten chocolade. Los het gelatine-blaadje op in dit mengsel en laat afkoelen. Klop intussen de slagroom en de eiwitten stijf. Roer eerst de slagroom en spatel daarna de eiwitten door het afgekoelde mengsel. Zet koud weg.

 Smelt, au bain marie, de chocolade. Klop eigelen en suiker licht en romig. Meng door gesmolten chocolade. Los geweekte gelatineblaadje hierin op. Laat afkoelen. Klop slagroom stijf en roer door chocolademassa. Zet koud weg.

 Smelt, au bain marie, de Toblerone en verdun met 4 eetlepels kokend water. Voeg geweekte gelatine-blaadje aan warme massa toe. Laat afkoelen. Sla de eiwitten stijf. Roer de crème fraiche door het mengsel en spatel daarna de stijfgeklopte eiwitten erdoor. Zet koud weg.

Verwarm de yoghurt met de suiker tot 80 graden. Neem van het vuur en klop de eierdooiers erdoor. Voeg er, na afkoeling, de room en naar smaak wat citroensap door en draai er een mooi ijs van.

 Verwarm, met uitzondering van de crème de cassis en de veenbessen, alle overige ingrediënten tot de suiker is opgelost. Blus af met de crème de cassis en voeg de veenbessen er aan toe. Kook in tot gewenste dikte en verwijder het kaneel- en vanillestokje.

 Doe, vlak voor het uitserveren, de bevroren witte chocolade en de muntblaadjes in de blender en cutter deze a la minute grof in een zeer droge machine.

 Neem een groot koud bord, verdeel hierover quenelles van de verschillende chocolademousses. Dan een bolletje yochurtijs. Overgiet het ijs met wat veenbessensaus en strooi af met wat munt-chocolademengsel.