Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert november 2023 (10 personen)

Gestoofde pruimen met geklopte yoghurt, munt en noten

 

 

Ingrediënten

 

  • 20 flinke pruimen
  • 150 gr gepelde ONgezouten pistachenoten
  • 50 gr boter
  • 40 gr ruwe rietsuiker
  • 6 el cognac
  • 5 el vloeibare honing
  • 400 ml slagroom
  • 500 ml Griekse yoghurt
  • Paar takjes munt

 

Bereiding: Verwarm de oven voor op 160 graden!

 

  • Spreid de pistachenoten uit op een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten. Let op dat ze niet verbranden!
  • Snijd de pruimen over de helft en verwijder de pit
  • Verwarm de boter in een grote koekenpan, tot de boter gaat schuimen
  • Leg de pruimen in de pan, met het snijvlak naar beneden
  • Strooi de suiker erover en laat zachtjes karamelliseren en laat de pruimen hun vocht afgeven
  • Er moet hierdoor langzaam een dikke zalvige saus ontstaan
  • Keer de pruimen om voordat ze té zacht worden: de pruimen moeten hun vorm behouden, maar wel zacht worden.
  • Als de saus te dik wordt eventueel aanvullen met wat water.
  • Hak de pistachenoten grof
  • Hak de muntblaadjes grof

 

VLAK VOOR HET OPDIENEN:

  • Doe de room in een grote kom
  • Klop de room tot hij licht luchtig is
  • Sprenkel er de honing over en spatel de yoghurt erdoor
  • Proef, voeg eventueel nog wat honing toe

 

Afwerking

  • Schep een flinke eetlepel yoghurtroom in een kommetje en maak in het midden een kuiltje
  • Leg hier 2 warme pruimen in en schep er wat van de saus over
  • Bestrooi met de pistachenoten en de munt
  • Dien direct op!