Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht november 2023 (10 personen)

Hartig taartje met mousse van rode biet

 

 

Ingrediënten

 

  • 450 gr rode biet (kant en klaar)
  • 1 biet extra (dus afhankelijk van grootte, we hebben 450 gr PLUS 1 extra nodig)
  • 1 el witte wijnazijn
  • 1 sinaasappel (bij voorkeur biologisch, anders goed wassen!)
  • 2 el olijfolie
  • 10 takjes oregano (vers)
  • 200 gr feta (leg 40 gr apart voor garnering)
  • 4 Vellen FILO deeg
  • 1 pakje boter, gezouten
  • 40 gr Mirin
  • 0,8 dl sushi-azijn
  • 1,5 tl grove mosterd
  • 10 st zwarte olijf, ZONDER pit
  • Wat shiso purper voor garnering, of andere mooie cress

 

Bereiding: Verwarm de oven voor op 200 graden!

 

BEGIN met de bietenmousse

  • Snijd 300 gr bieten in grove stukken
  • Snijd 150 gr biet tot hele fijne brunoise
  • Rasp de sinaasappel
  • Doe de grove stukken biet, samen met de sinaasappelrasp, de olie, blaadjes oregano en 160 gr feta in een blender of maak het fijn met de staafmixer.
  • Mix tot een hele fijne emulsie en breng op smaak met zout
  • Schep de brunoise gesneden biet door de emulsie en zet direct koud weg

 

Bakjes filodeeg

  • Besmeer het filodeeg met gesmolten boter en knip/snijd er dan rechthoeken van 10 x 10 cm van
  • Smeer een muffinvorm goed in met gesmolten boter en leg in iedere vorm 2 plakken filodeeg, kruislings op elkaar. Zorg dat de bodem goed vlak is!
  • Vouw de overlappende buitenrandjes van het deeg goed naar buiten
  • Bak het filodeeg goudkleuring in de oven op 200 graden. BLIJF ERBIJ!

 

Ingemaakte biet

  • Snijd de overgebleven biet met een mandoline tot 10 dunne plakken
  • Meng de plakjes met de mirin, sushi-azijn en mosterd en laat 10 minuten marineren
  • Snijd de olijven in kleine stukjes / brunoise

Afwerking

  • Vul de deegbakjes met de bieten-fetamousse
  • Draai de ingelegde bietenplakjes tot een kegeltje en leg op ieder taartje en kegeltje
  • Verdeel blokjes feta en stukjes olijf over de taartjes en maak af met de cress