Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Wijnadvies/praatje – Mei 2022

 

(Amuse: Krokante gamba’s)

Sterrengerechten deze maand vragen om sterrenwijnen?  Dachtutnie! De uitdaging is om de balans te vinden en binnen onze inkoopbudgetten te blijven. Laten we beginnen met een frisse Sauvignon Blanc, de Touraine.  Wederom uit de Loire, waar onze bekende vrienden Sancerre, Pouilly Fumé en onze nieuwste vriend Mennetou Salon vandaan komen.  Dit is ongetwijfeld een van de beste prijs-kwaliteit wijnen uit de mooie stad Tours, met frisse zuren, mineralen, citroen en appel die passen  bij de gamba’s.

 

(Voorgerecht: Crème van kippenlever)

We zakken voor de wijn bij dit gerecht af naar de Bourgogne en wel naar het zuidelijke deel rond de stad Macon.  Daar vind je een grote variëteit aan Chardonnay druiven met Macon in de naam.  Ik heb gekozen voor de Macon Lugny, een Chardonnay zoals hij bedoeld is: zuiver en fris met peer, zuivel, een hint amandel en een  fijne zoet-zuur balans.

 

(Hoofdgerecht: Crispy porc)

Crispy Porc eten we niet elke dag.  Pinotage drinken we niet elke dag.  Vandaar deze combinatie! (sommelier  logica haha). De Pinotage is een echte Zuid-Afrikaanse druif en is een combinatie van de Pinot Noir en de Cinsault druif.  Fruitig, maar ook aards en rokerig. De smaak is daarom ver van een van zijn voorvaderen, de Pinot Noir, maar neigt meer naar de stevigere Syrah. Al met al een zeer spannende combinatie van wijn en spijs!

 

(Dessert: Yoghurt met honing, jus van passievrucht en zure matten met mango)

Hierboven ben ik wat kort door de bocht gegaan in de benaming van het dessert. Het gaat hier met name om de fruitsoorten die er bij horen en daar past prima een Sauternes bij.  Sauternes-wijn wordt gemaakt van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle-druiven die zijn aangetast door Botrytis cinerea, ook wel bekend als nobele rot. Hij wordt ook wel het zoete goud van Bordeaux genoemd.

 

Ewald