Lamsfilet met sinaasappelsausje
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Lamsfilet met sinaasappelsausje op een bedje van
Wortelcourgette/spaghetti.
Hoofdgerecht
13-05-2014
Ingrediënten:
Saus:
2 sjalotten
1 sinaasappel
2 sinaasappels
boter
1 el mosterd
3 dl lamsbouillon
2 dl room
1 el honing
Scheutje whiskey
½ el rode peperbes
Wortel/courgette/ spaghetti :
450 gr wortelen
325 gr courgette
suiker
peper & zout
Lamsfilet:
500 gr lamsfilet
steek boter
olijfolie
zout & peper
Bereidng:
Saus:
Snipper de sjalotten zeer fijn. Was een sinaasappel en trek
er met een zesteur de zeste van. Snijd van deze en de andere
sinaasappels de schil met het wit royaal weg en snijd
dan vruchtvlees tussen de vliesjes uit. Zet weg.
Fruit de sjalotten zacht in een beetje boter, doe de sinaasappelrasp de mosterd en de honing erbij.
Blus af met de whisky. Voeg de bouillon, de room en de peperbessen toe en kook de saus op een zacht vuur gewenste dikte in en zeef ze.
Breng op smaak met peper en zout.
Wortelcourgettespaghetti:
Was de wortelen en de courgette. Snijd er met het groenten-
spaghetti-mes in de lengte spaghetti van of gebruik de
mandoline. Roerbak eerst de wortellinten in een beetje boter
met olijfolie, voeg er vervolgens de courgettelinten bij en
beetje suiker. Breng op smaak met peper en zout.
Lamsfilet:
Kruid de lamsfilet met een beetje peper en zout en bak het
in een pan met een beetje boter en oliifolie snel rondom
aan. Leg het op een bakplaat en bak het vlees in een conventionele oven van 50°C tot zij een kerntemperatuur van 48°Cbereikt heeft. Neem het vlees uit oven en laat het, gewikkeld in aluminiumfolie, ca.10 min op een warme plaats rusten.
Gebruik de jus voor in de saus. Verwarm de sinaasappelpartjes enkele min in de oven.
Presentatie:
Sniid de lamsfilet in dunne plakjes.
Maak bedje van wortel/courgettespaghetti, waaier hiertegen
de plakjes lamsfilet. Garneer af met sinaasappelpartjes en lepel er de saus rondom.