Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht november 2018 (10 personen)

KOEÉ LAPIS (spekkoek, kruidige twee kleurencake)

 

Ingrediënten

  • 20 eieren
  • 300 gram bloem
  • 300 gram boter
  • 500 gram suiker

 

Kruiden:

  • 1 theelepel gemalen nootmuskaat
  • 1 theelepel gemalen kruidnagelen
  • 1 theelepel gemalen kardemom
  • 1 eetlepel gemalen kaneel
  • 1 eetlepel gemalen foelie

Bereidingswijze

  • Splits de eieren in dooier en wit.
  • Klop de eierdooiers met de suiker en de boter tot een gladde massa.
  • Doe er al roerend de bloem door.
  • Klop de eiwitten tot schuim
  • Schep het eiwit door het beslag.
  • Verdeel het beslag in 2 helften
  • Voeg aan 1 deel de kruiden toe.
  • Vet een springvorm in en doe er een laagje deeg in.
  • Laat dit in de oven of onder de grill op de hoogste stand bijna gaar worden. Dit duurt ongeveer 7 minuten
  • Voeg laag na laag, afwisselend, het deeg toe, steeds een nieuwe laag als de vorige bijna gaar is.
  • De bovenste laag moet van het donkere beslag zijn.
  • Na de laatste laag de spekkoek nog 5 minuten in de hete oven laten staan.
  • Dan uit de oven halen en 5 minuten laten afkoelen.
  • Verwijder de rand van de springvorm en laat de spekkoek verder afkoelen.
  • Verdeel deze in 10 punten en serveer met het ijs.