Eendenborst in balsamico-vinaigrette
Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow”©
Eendenborst in balsamico-vinaigrette (8-9 pers.)
Voorgerecht (11-12-2012)
Ingredienten:
1 fijngesneden chilipeper (zonder zaadjes)
2 eetl gehakte bladpeterselie
4 verse eendenborsten
200 gr. abrikozenjam
Balsamicoazijn (hoeveelheid afhankelijk van gewenste sterkte).
Zonnebloem/olijfolie
kippenbouillon
Radicchio (soort witlof) in reepjes gesneden en aangemaakt met zout en wat olijfolie.
Bladpeterselie
Zout en peper
Bereiding:
Kerf het vet (de huid) van de eendenborsten in.
Doe wat zout en peper op de andere kant.
Bak ze aan in de olie, de huidkant eerst.
Keer ze na enkele minuten, de huid moet bruin zijn, en bak de andere kant aan.
Leg ze daarna op aluminiumfolie en laat ze even rusten.
Smeer ze dik in met de abrikozenjam.
Leg ze vervolgens in een ovenschaal.
Doe het van uit de pan ook in de ovenschaal en giet er wat basamicoazijn bij.
Voeg een beetje kippenbouillon en de chilipeper toe.
Bedek de ovenschaal met aluminiumfolie en laat het geheel ca 20 minuten garen op 200°C. in een voorverwarmde oven.
Serveren:
Zet de borden klaar met een bedje van fijngesneden radiccio.
Haal de ovenschaal uit de oven, leg de strukken eendenborst op een plank, en snij ze schuin in plakken.
Leg de eendenborst op de radiccio.
Bak het vocht uit de ovenschaal op een hoog vuur en verdeel dit over de eendenborsten.Voeg eventueel wat abrikozenjam of balsamicoazijn toe.
Bestrooi het geheel met fijngehakte bladpeterselie.
Lekker met paddenstoelenaardappelpuree.