Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht september 2023 (10 personen)
Zeeduivel met gele courgette, knolselderijpuree en salsa verde
Ingrediënten
- 1 kg gele courgette
- 10 gr zout
- 4 gr (citroen-)tijm
- 80 ml extra vierge olijfolie
- 10 mooie moten zeeduivelfilet (ongeveer 120 gr per stuk)
- 80 gr zonnebloemolie
- 200 gr boter
- 1 kg knolselderij
- 400 ml water
- 400 ml slagroom
- 25 gr azijn
- 1 sjalot of kleine ui
- 1 teen knoflook
- 3 ansjovisfilets
- 1 eidooier, hardgekookt
- 7 gr pijnboompitten
- 15 gr broodkruim (of panko)
- 150 gr extra vierge olijfolie
- 30 gr verse peterselie
- 15 gr verse basilicum
Bereiding:
Courgette
- Verwarm in een grote bak water tot een temperatuur van 86 graden (sous-vide stick)
- Snijd de gele courgette in de lengte in kwarten
- Verdeel over vacuümzakken en voeg hier het zout aan toe
- Voeg nu de (citroen-)tijm en de extra-vierge olijfolie toe
- Trek de zakken vacuüm en leg ze in het warme sous-vide bad voor 10 minuten
- Koel ze terug op ijswater en haal ze uit de zakken
- Snijd elk kwart in dunne plakjes
- Maak 10 stukken bakpapier op het formaat van de stukken zeeduivel
- Vul die bakpapiertjes dakpansgewijs met de plakjes courgette
- Die de bakpapiertjes dan voorzichtig in een vacuümzak en trek alles weer vacuüm
Knolselderij
- Maak de knolselderij schoon en snijd in grove stukken
- Kook deze gaar in het water met de slagroom
- Pureer de knolselderij met een beetje kookvocht en breng op smaak met zout en peper
- Houdt de puree warm
Salsa verde
- Mix in een keukenmachine of met de staafmixer alle ingrediënten, behalve de olijfolie, peterselie en basilicum
- Zodra het mengsel licht is gehakt voeg je de groene kruiden toe
- Voeg daarna beetje bij beetje de olijfolie toe, tot een mooie gladde saus is ontstaan
- Breng op smaak met zout en peper
Zeeduivel
- Bak de visfilets aan in de zonnebloemolie.
- Als ze bijna gaar zijn, voeg dan de boter toe en arroseer de vis daarmee. Laat hem net niet helemaal gaar worden.
- Breng op smaak met zout en peper
- Snijd de courgette uit de vacuümzakken en leg op ieder bakpapiertje een visfilet op de courgette
- Draai de filets om en verwijder voorzichtig het bakpapier
- Brand hierna voorzichtig de courgette af met een gasbrander, licht op kleur laten komen!