Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert maart 2022 (10 personen)

Mousse van brie met cranberry-portsaus

 

 

Ingrediënten

  • 7 blaadjes gelatine
  • 700 gram brie
  • 500 ml slagroom
  • 2 sinaasappels, schoongeboend
  • 65 gr boter
  • 125 gr suiker
  • 500 ml port
  • 125 gr gedroogde cranberry’s
  • 300 gr blauwe druiven

 

Gereedschap:

  • 10 timbaaltjes / kleine glaasjes

 

 

Bereiding:

  • Week de gelatine in ruim koud water
  • Snijd de korst zo dun mogelijk van de brie
  • Verwarm de brie in een pan met 100 ml slagroom, tot de kaas smelt
  • Neem de pan van het vuur, knijp de gelatine goed uit en los deze, al roerend op in de warme kaasmassa. Laat afkoelen
  • Klop de rest van de slagroom stijf en spatel dit door de afgekoelde kaasmassa. Breng op smaak met zout en peper.
  • Vet de timbaaltjes goed in.
  • Schep de kaasmousse in de timbaaltjes en zet 1 uur in de koelkast (NIET in de vriezer: dan wordt de gelatine heel onaangenaam rubberachtig….)
  • Trek of snijd dunne sliertjes van de schillen van de sinaasappel
  • Kook de sliertjes 45 minuten in 150 ml water. Giet af en laat uitlekken
  • Pers de sinaasappels uit
  • Verwarm de boter met de suiker in een pan met dikke bodem tot het een hele lichte karamel wordt.
  • Haal de pan van het vuur en voeg voorzichtig de port en sinaasappelsap toe
  • Kook dit al roerend in tot het een stroperige saus wordt
  • Roer de cranberry’s erdoor en laat afkoelen
  • Houd de onderkant van de timbaaltjes enkele tellen in heet water
  • Maak de rand los met een mes en stort de mousse op een bordje
  • Garneer met de sinaasappelsliertjes en maal er wat peper over
  • Giet er de saus langs/overheen en garneer met de (gehalveerde?) druiven