Bourgondisch Heerengenootschap 

Vrienden van Korsakow ©

 

 

Wijnadvies/praatje - juni 2020


(Voorgerecht: Zalmtartaar met gefrituurde kappertjes en dillemayonais)
Er zijn veel verschillende wijnen te combineren met zalm. Aangezien het hier om zalmtartaar gaat, is het aan te bevelen een lekkere frisse wijn te drinken die het karakter van de tartaar naar boven haalt.
Denk daarbij bijvoorbeeld aan een witte, ongecompliceerde Italiaan, zoals een Soave, Pinot Grigio,
Vermentino of Arneis. Persoonlijk mag ik ook de Portugese Vinho Verde of de Spaanse Albariño graag hierbij wegslobberen.
Mocht je toch liever voor een rosé gaan, neem dan een wat stevigere, droge rosé uit Spanje (Navarra bijv) of een altijd smakelijke Côte de Provence.
Tenslotte, voor de ‘diehard’ rode wijn fans (Coert cs?), ga voor een rode met weinig tannines, zoals de Pinot Noir of Gamay (meestal Bourgogne wijnen).
(Hoofdgerecht: Tonkatsu van kip met rijst en curry)
Tja, wat doen we bij curry? Als ik het recept bekijk, zie ik behoorlijk wat kruiden en wellicht zal de curry zijn karakteristieke pittigheid met zich meedragen. Nu ligt het er aan of je juist die pit wil versterken of toch liever wat verzachten (omdat je toch wat fanatiek gekruid hebt). Ik ga even uit van het laatste.
Dan kun je het best een witte wijn drinken met wat minder zuren, een klein zoetje en een niet te hoog alcoholpercentage (vloek ik nu in de kerk bij deze club?). Dus dan combineert een mooie Elzasser als de Riesling, Pinot Gris (ja, dat is de Franse vertaling van Pinot Grigio, dus die zou je aan kunnen houden – lekker goedkoop ☺), of voor de durvers een Gewürztraminer of zelfs een Oostenrijkse Grüner Veltliner hier prima bij!
En oké, voor de minder volgzame kan de droge Spaanse rosé of de Côte de Provence er ook lekker bij of voor de ‘Coert club’: neem een soepele rode met tannines, zoals een Cabernet Sauvignon (bijv Bordeaux) en koel ‘m dan eerst lichtjes. Of doe eens gek en koop een rode Sancerre, en koel die.
Mocht je nog een Beaujolais hebben liggen (liefst een cru, zoals bijv. de Brouilly, Fleurie, of Moulin-aVent), go for it. Daarbij de kanttekening dat de rode Sancerre en de Beaujolais minder tannines bevatten, maar gewoon bijna overal goed mee combineren en als je ze licht koelt, zijn ze toch een genot bij curry!
(Dessert: Affogato-trifle)
Zo’n mooi Italiaans dessertje vraagt gewoon om een klein glaasje Limoncello (uit de vriezer).
Maar als je in staat bent om Scroppino te maken, ‘go your gang’! Goede alternatieven zijn de
dessertwijnen Muscat en Moscatel, of een demi-sec glaasje Champagne/Prosecco/Cava!

Proost

Ewald