Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Vanille-ijs Recept. 1 Liter. 14-11-2017

15 tot 20 bollen ijs.

Accessoires

 

Dit recept is alleen geschikt voor een ijsmachine!!

Ingrediënten:

1 vanillestokje in de lengte opengesneden
500 ml volle of halfvolle melk
5 eierdooiers
150 g suiker
250 ml slagroom

Bereiding:

 Schraap de zaadjes met een theelepel of mes uit het vanillestokje. Breng de melk met het vanillestokje én de zaadjes tegen de kook aan en laat het ± 15 min. trekken. Door de melk zachtjes te verwarmen (niet laten koken), wordt het aroma van het vanillemerg beter opgenomen door de melk. Neem de pan van het vuur en zeef de melk.

 Klop de eierdooiers en de suiker 10-15 min. met een garde tot een romige crème die als een breed lint van de garde loopt. Schenk nadat je het ei/suiker-mengsel romig hebt geklopt, al kloppend de hete vanillemelk in een dunne straal bij het dooiermengsel.

Schenk alles terug in de pan. Om een optimale binding te krijgen, wordt het dooiermengsel verwarmd, waardoor de dooiers garen. Doe dit op zo laag mogelijk vuur en onder voortdurend roeren met een houten lepel, zodat alles gelijkmatig warm wordt en bindt. Roer ook goed over de panbodem, zodat het mengsel zo min mogelijk ‘aanzet’. De binding of dikte van de vla is goed als de eierdooiers gaar zijn. Dit kun je testen door met je wijsvinger een horizontale streep over de houten lepel te trekken. Als de streep blijft staan, zijn de dooiers gaar. Als de streep meteen vanuit de zijkanten wegzakt, ga dan nog even door met verwarmen en roeren. Met een digitale thermometer*** kun je de binding snel en eenvoudig testen. De dooiers in de vla zijn gaar bij 80°C.

Schenk de vla uit de pan in een metalen kom en roer er de slagroom door. Laat onder regelmatig roeren afkoelen tot kamertemperatuur. Zet de vla nog een uur in de koelkast.

Giet het mengsel in de ijsmachine en draai het in ± 1 uur tot ijs.

Bereiden ± 30 min. / afkoelen 3 uur / ijsmachine 30 min. tot 1 uur (afhankelijk van de ijsmachine).