Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert maart 2023 (10 personen)

Kaiserschmarrn mit Zwetschgenröster

Traditionele Kaiserschmarrn met pruimencompote

 

 

 

Ingrediënten

  • 8 rijpe pruimen
  • 40 gr suiker
  • 150 ml rode wijn
  • 1 kaneelstokjes
  • 0,5 steranijs
  • 1 vanillestokje
  • Eventueel wat maïzena
  • 625 ml VOLLE melk
  • 350 gr bloem
  • 10 eieren
  • 50 gr suiker
  • 3 eetlepels rozijnen
  • 125 gr boter
  • 2,5 eetlepel boter
  • 50 gr suiker
  • Poedersuiker




Bereiding pruimencompote:

  • Halveer de pruimen en verwijder de pitten
  • Doe de 40 gr suiker in een steelpan en laat op zacht vuur licht karamelliseren
  • Blus daarna af met de helft van de rode wijn en laat de alcohol verdampen (LET OP: dit spettert!)
  • Voeg kaneelstokje, steranijs, en de gehalveerde pruimen toe en breng aan de kook
  • Voeg het vanillestokje toe (opengesneden en uitgeschraapt)
  • Voeg de rest van de rode wijn toe
  • Laat met het deksel op de pan ongeveer 15 minuten sudderen op matig vuur tot de pruimen uit elkaar gaan vallen
  • Voeg eventueel wat maïzena toe om de compote wat binding te geven
  • Zet opzij tot gebruik.

 

Bereiding Kaiserschmarrn:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden
  • Scheid de eieren
  • Meng de eidooiers met de melk en bloem
  • Klop de eiwitten luchtig met 50 gr suiker (met een mixer: kom en gardes ontvetten!)
  • Spatel het luchtige eiwit voorzichtig door het dooiermengsel
  • Verhit de boter in twee koekenpannen en schenk het beslag in de pannen
  • Verdeel de rozijnen over het mengsel en laat de pannenkoeken even bakken in de pan, om aan de onderkant wat kleur te krijgen
  • Bak ze vervolgens IN DE OVEN in ongeveer 20 minuten verder af

 

  • Leg de Kaiserschmarrn op een plank en scheur met 2 lepels in gelijke stukken
  • Karamelliseer de overige suiker in een grote koekenpan en voeg de boter toe
  • Roer tot een karamel
  • Voeg dan de stukken Kaiserschmarrn toe en meng tot alle stukjes zijn bedekt met een dun laagje karamel.
  • Serveer de Kaiserschmarrn met de pruimencompote en garneer met poedersuiker en eventueel een toefje crème fraiche (als dat nog ergens over is)