Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht juni 2020 (2 personen, thuisrecept)

Tonkatsu van kip met rijst en curry

 

 

  • 2 kippendijen zonder vel (zoek stevige, mooie exemplaren uit)
  • 75 gram bloem
  • 100 gram panko (Japans broodkruim)
  • 1 ei, losgeklopt
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • Rijst naar keuze (bijgerecht)

 

  • 1 kleine ui, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • ½ eetlepel verse gember, fijn geraspt
  • ½ eetlepel bloem
  • 1 theelepel kerrie
  • 1 theelepel garam masala
  • 1 theelepel kurkuma
  • Wat gedroogde chili
  • 1 theelepel rijstazijn
  • 1 theelepel honing
  • 250 ml kippenbouillon
  • ½ winterpeen, in dunne plakjes
  • 1 zoete aardappel, in blokjes
  • 2 eetlepels Edamame (of erwtjes)
  • 1 theelepel maïzena
  • Zout
  • Scheutje olie

 

 

 

Curry:

Fruit in een grote pan de ui heel langzaam aan in wat olie. Voeg de knoflook en geraspte gember toe en laat een minuut meebakken. Voeg daarna de kerrie, garam masala, kurkuma en gedroogde chili toe en laat even meebakken totdat het mengsel gaat geuren.

Roer er de bloem doorheen en laat dit kort meebakken. Giet er dan de bouillon bij en laat dit al roerend aan de kook komen. Voeg de rijstazijn en de honing toe. Voeg daarna de wortel en zoete aardappel toe, zet op laag vuur en laat zachtjes 15 minuten pruttelen.

 

Kook intussen de rijst.

 

Tonkatsu van kip:

Zet drie borden klaar: 1 met bloem, 1 met het losgeklopte ei en 1 met de panko.

Neem 2 vellen bakpapier of plasticfolie en leg er de kippendijen tussen. Sla ze met een deegroller (of de bodem van een steelpan) plat tot mooie schnitzels.

Bestrooi ze daarna aan beide kanten met zout.

Verhit in een koekenpan een flinke laag ( 2 cm) zonnebloemolie tot ongeveer 175 graden.

Haal de schnitzels nu eerst door bloem, daarna door het ei en dan door de panko. Druk goed aan, zodat ze helemaal bedekt zijn met panko.

 

Nu even terug naar de curry:

Meng de maïzena met een eetlepel water en roer door de curry. Zodat deze wat dikker wordt.

Als je curry al dik genoeg is, kun je deze stap overslaan!

Roer er dan de Edamame of erwtjes door.

 

Bak de schnitzels in de hete olie tot beide kanten goudbruin zijn. LET OP voor de hete spetters!

Dat zou ongeveer 4 minuten per kant moeten kosten. Laat ze daarna even uitlekken op keukenpapier.

Snijd de schnitzels in brede repen.

 

Leg wat rijst op een bord en schep de curry ernaast. Leg de schnitzels half op de rijst en half op de curry en serveer zo heet mogelijk.