Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht november 2022 (10 personen)

Gegrilde prei met bruine botersaus en hazelnoot

 

 

 

Ingrediënten

  • 5 (niet te dikke!) preien
  • 25 gr peterselie
  • 500 gr boter
  • 5 el kappertjes
  • 2,5 el geroosterde hazelnoten
  • 1,5 el citroensap
  • zout

 

 

 

Bereiding:

 

  • Verhit de boter in een steelpan tot deze nét bruin wordt (ongeveer 160 graden, beurre noisette).
  • Zeef de boter door een kaasdoek of fijne zeef
  • Doe de boter terug in de steelpan en verwarm deze zachtjes, voeg de kappertjes en het zout toe.
  • Voeg daarna het citroensap toe en haal direct van het vuur. Zet apart.
  • Haal losse bladen van de prei en maak de prei goed schoon. Zorg dat er geen zand meer aan zit.
  • Zorg dat de preien goed droog zijn!
  • Brand de preien op een open vuur (of met een gasbrander) tot ze volledig zwart geblakerd zijn.
  • Laat een paar minuten afkoelen en pel dan de zwarte laag van de preien.
  • Snijd de preien in stukken van enkele centimeters en verdeel ze over 10 bordjes
  • Garneer met de geroosterde (eventueel wat gehakte) hazelnoten en bestrooi met wat zout.
  • Snijd de peterselie en strooi deze over de preien
  • Druppel de botersaus met de kappertjes royaal over de preien