Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Hoofdgerecht september 2019 (11 personen)

Ossenhaas met Ras el Hanoutsaus,

Pommes Fondant en Mama’s salade

Fillie basassa ras el hanout / Salata oemmie

 

Pommes fondant

  • 22 Rosevalaardappels
  • 5 dl Jus de veau (kalfsjus)
  • 2 tl Ras el hanout

Biefstuk

  • 11 Ossenhaasbiefstukken van 150 gram
  • Zout en versgemalen peper
  • 3 el Zonnebloemolie
  • 3 el Boter

Saus

  • 3 Sjalotten
  • Zonnebloemolie om in te bakken
  • 2 tl Ras el hanout
  • 150 ml Kookroom
  • Zout en versgemalen peper
  • 100 g Koude roomboter in blokjes

 

Salade

  • 4 uien
  • 2 komkommers
  • 8 tomaten
  • 2 rode paprika’s
  • 1 bos koriander
  • 8 el olijfolie
  • 2 el azijn
  • Zout en versgemalen peper

 

Bereiding

Pommes fondant

  • Tourneer de aardappels tot ze allemaal gelijkvormig zijn en ongeveer even groot.
  • Breng de jus de veau met de ras el hanout aan de kook en leg de aardappels erin.
  • Zet het vuur laag en gaar de aardappels in circa 20 minuten. Vang de jus de veau op bij het afgieten van de aardappels en zet apart.

 

Biefstuk

  • Bestrooi de biefstukken met een beetje zout en versgemalen peper.
  • Verwarm een scheut zonnebloemolie in een pan en bak de biefstukken circa 2 minuten per kant.
  • Voeg, zodra het vlees mooi bruin is, de boter toe en schep regelmatig wat bruine boter over de biefstuk.
  • Leg het vlees op een bord en laat afgedekt met aluminiumfolie circa 6 minuten rusten.

 

Salade

  • Pel en snipper de uien.
  • Was de komkommers en snijd in kleine blokjes.
  • Halveer de tomaten, verwijder de zaadjes en snijd in kleine blokjes.
  • Snijd de paprika’s in vieren, verwijder de steel en zaadlijsten en snijd de paprika in kleine blokjes.
  • Pluk de koriander en hak fijn.
  • Meng in een mooie kom de ui, komkommer, tomaten, paprika, koriander, olijfolie en azijn en breng op smaak met zout en versgemalen peper.
  • De salade kan geserveerd worden!

 

Saus

  • Pel de sjalotten en snijd in dunne ringen.
  • Verwarm een klein beetje olie in een pan en bak op laag vuur de sjalotten glazig.
  • Voeg de ras el hanout toe en bak 1 minuut mee.
  • Blus het geheel af met de kookroom en de jus de veau waar de aardappels in gekookt zijn. Breng weer aan de kook en smaak af met zout en versgemalen peper.
  • Monteer de saus: voeg net voor het serveren de koude klontjes boter toe en roer ze (van het vuur af) erdoorheen zodat de saus dikker wordt.

 

SERVEREN

  • Leg elke biefstuk op een bord, giet de ras el hanout-saus over de biefstuk en serveer met de pommes fondant en de salade