Mascarponemousse met aardbeien

 

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Mascarponemousse met aardbeien (10p)

Nagerecht

10-6-2014

 


Ingrediënten:

 Afdekgelei:

1½ dl aardbeiensap

1½ dl water

3 eetl suiker

5 blad gelatine

 Biscuitdeeg:

5 eieren

150 gr suiker

75 gr bloem

75 gr aardappel zetmeel

Mascarponemousse:

4 blad gelatine

0,4 dl water

80 gr suiker

250 gr mascarpone

3 eiwitten

45 gr suiker

3½  dl slagroom

½ citroen (sap)

 

*2 eetl aardbeienlikeur

600 gr aardbeien

1 dl water

100 gr suiker

 

**2 dl slagroom

2 eetl suiker

 Saus:

***250 gr aardbeien

2 eetl suiker

2 eetl aardbeienlikeur

 

****30 aardbeien

Poedersuiker

 Bereiding:

Afdekgelei: Week de gelatine in koud water. Breng aardbeiensap en het water met de suiker aan de kook, voeg de gelatineblaadjes toe en zet in de koeling.

Biscuitdeeg: Meng met de mixer de eieren met de suiker tot het mengsel als een wit lint van een lepel afloopt. Klop op tot 37 graden en laat onder regelmatig kloppen afkoelen. Meng de bloem en het aardappelzetmeel, zeef het en spatel het geheel door het eimengsel. Strijk op een bakplaat met bakpapier het deeg glad ter grootte van een springvorm met een dikte van ongeveer 1 cm.. Bak af in een voorverwarmde oven van 170 graden.

Mascarpone-mousse: Week de gelatine in koud water. Warm het water op en voeg de suiker toe. Los hierin de gelatine en laat iets afkoelen. Meng het gelatinemengsel door de mascarpone en voeg het citroensap toe. Klop de room bijna stijf en meng door het mascarponemengsel. Sla de eiwitten met de suiker stijf en spatel door het mengsel. Zet weg.

*Maak de aardbeien schoon en halveer ze. Besprenkel ze met aardbeienlikeur. Kook het water met de suiker op en laat iets inkoken.

 

Leg op de bodem van de springvorm het biscuitdeeg. Besprenkel met aardbeienlikeur en het suikerwater. Zet langs de rand de aardbeien met de snijkant naar binnen. Vul de bodem op met de rest van de aardbeien. Vul vervolgens de springvorm tot ½ cm onder de rand met mascarponemousse en zet in de vriezer. Giet na 30 minuten de afdekgelei over de mousse en zet weer 30 minuten in de vriezer. Zet hierna in de koeling.

**Klop de slagroom met de suiker stijf.

Maak de aardbeien schoon.

***Kook de 250 gr schoongemaakte aardbeien met de likeur en de suiker 2 minuten op en pureer met de staafmixer.

 

Maak de springvorm los, snij in 10 punten en zet op elk bord een taartpunt. Leg er wat aardbeiensaus omheen, ****garneer af met 3 aardbeien en een toef slagroom. Strooi er wat poedersuiker op.