Variaties van mokkakoffie, sterk romig en ijsgekoeld

Bourgondisch Heerengenootschap 

 “Vrienden van Korsakow”©

Variaties van mokkakoffie, sterk romig en ijsgekoeld (10p)

Nagerecht

 


Ingredienten:

 Parfait:

200 gr volkorenbiscuits

110 gr roomboter

3 tl poederkoffie

 

1,8 dl eiwit

110 gr poedersuiker

2 dessertl koffie-extract

175 gr hazelnoten

 

1 dl slagroom

1 eetl suiker

10 chocoladegalette

 

koffiejavenais:

350 gr marsepein

3½ dl eiwitten

70 gr poedersuiker

35 gr bloem

 

boterroom(zie bijgerecht)

 

ganache (zie bijgerecht)

 

millefeuille:

12 bl bladerdeeg

3 eetl poedersuiker

18 eetl slagroom

12 eetl banketbakkersroom(zie algemeen)

3 dessertl koffie-extract

 

2 dl slagroom

2 eetl suiker

10 chocoladepastilles

 Bereiding:

Maal voor de bodem de biscuitjes in een keuken-machine tot fijne kruimels. Meng de kruimels door de zachte boter en doe de oplospoederkoffie erbij en roer goed door elkaar. Plak een vel beboterd bakpapier op een dienblad of bakplaat en verdeel het mengsel ter grootte van 20x15cm zodat je er 10 rechthoeken van kan maken van 10x3 cm. Zet daarna in de diepvries. Klop de eiwitten met een mespuntje zout stijf en voeg de poedersuiker toe. Giet de koffieextract erbij en giet het mengsel op de koude biscuitbodem. Strooi er vervolgens de fijngemalen hazelnoten over en zet snel terug in de diepvriezer. Haal vlak voor het uitserveren uit de diepvriezer en snijdt met een warm mes 10 rechthoeken van 10x3 cm. Garneer met een toefje slagroom en steek hier een chocoladegalette in.

 

Verwarm de oven voor op 175 graden. Kneed de marsepein met 0,9 dl eiwit en klop de rest van de eiwit met de poedersuiker stijf. Meng ze samen en roer de bloem erdoor. Giet dit mengsel op een bakplaat met beboterd bakpapier ter grootte van 30x30 cm, zodat je 30 rechthoeken van 10x3 cm kunt maken. Bak het 8 minuten in de oven en laat afkoelen. Snij dan de rechthoeken van 10x3 cm. Smeer of spuit op een rechthoek wat boterroom, leg hier een rechthoek op, besmeer of spuit opnieuw hier wat boterroom op, bedek met een rechthoekje en besmeer tenslotte met ganache. Garneer af met wat chocolade.

 

Verwarm de oven voor op 220 graden. Snij uit het bladerdeeg 20 plakjes van 11x4 cm. Bak ze in de oven tussen 2 bakplaten (om ze plat te houden) gedurende 8 minuten in de oven tot ze goudgeel zijn. Strooi er de poedersuiker over en zet onder de gril om te karamelliseren. Maak een chiboustecreme door de stijfgeslagen slagroom, de banketbakkersroom en de koffieextract te mengen. Spuit of smeer een laagje van de crème op een bladerdeegplakje en dek af met een bladerdeegplakje. Garneer af met een rozet room en een chocoladepastille.

Trek met een kwast een streep van de overgebleven ganache op een bord en leg hierop de drie bereidingen naast elkaar.

Een pedro xeminez el candado smaakt hier goed bij.