Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Wijnadvies/praatje – April 2022

 

(Amuse: Zoetzure Asperges met Zalm)

Het is goed om te horen dat in het kookpraatje het goede van asperges wordt vermeld, namelijk dat het in de lijst van ‘afrodisiaci’ staat. Maar nog mooier is het feit dat wijn ook in die lijst op Wikipedia staat vermeld. Om wijn bij asperges te vinden, hoef je niet ver te zoeken, want er wordt veel over geschreven. Een van de uitsluitingen is witte wijn met veel houtrijping. Je zult dan ook geen vettige Chardonnay op deze avond vinden (behalve als slobber vooraf misschien)

We starten met onze mooie, zachte witte vriend uit de Loire, de Mennetou-Salon. Zachte zuren die mooi passen bij deze amuse.

 

(Voorgerecht: Rauw gebakken asperges met Balsamico)

Dat vraagt om iets meer karakter en fruit, dus daarom is de Grüner Veltliner hier op zijn plaats. Deze druif komt vooral in Oostenrijk voor en is fris en peperig, prima in combinatie met dit karaktervolle voorgerecht.

 

(Hoofdgerecht: Asperges met kokos, tankaboon en kreeft)

Voor het hoofdgerecht gaan we naar de moederstreek der aspergewijnen, namelijk de Elzas. Dan kom je al gauw bij een Riesling, Pinot Blanc of Pinot Gris terecht. We kiezen voor de laatste. Sappig met wat tropisch fruit smaak en vaak een klein zoetje, dat uitstekend past bij de natuurlijke zoetstof die in asperges en kokos aanwezig is.

 

(Dessert: Asperge ijs)

Hierbij kan de Pinot Gris prima bij doorgetrokken worden. (Figuurlijk bedoeld, dus niet in de WC svp!)

 

Ewald