Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert april 2022 (10 personen)

Asperge-ijs met hazelnoot, amandel en sinaasappel

 

 

 

 

Ingrediënten

  • 1½ dl volle melk
  • 3¾ dl slagroom
  • 225 gr. suiker
  • 7 eierdooiers
  • 500/600 gr soepasperges, geschild, zonder kopjes.
  • 200 gram hazelnoten, zonder velletje
  • 200 gr amandelschaafsel
  • 3 sinaasappels, uitgesneden

 

 

Bereiding (IJs is voorbereid door de chef!)

 

  • Breng de melk met slagroom en suiker al roerend aan de kook.
  • Kook de asperges± 1 minuut en laat 15 minuten staan in kokend water.
  • Pureer de asperges.
  • Klop de eierdooiers schuimig.
  • Voeg het warme melkmengsel en de aspergepuree toe aan het eierdooiermengsel.
  • Verwarm dit mengsel op niet te hoog vuur tot dit iets dikker begint te worden ± 70°C.
  • Klop het mengsel koud en laat het daarna in de ijsmachine tot ijs draaien.

 

  • Verwarm wat roomboter in een koekenpan en rooster hierin eerst de hazelnoten goudbruin
  • Schep ze (voorzichtig, loeiheet!) uit de pan en doe hetzelfde met de amandelen
  • Snijd de sinaasappels uit tot partjes zonder velletjes. Als je niet weet hoe: kijk in het Korsakow-kookboek of vraag de chef om het voor te doen…..
  • Hak de hazelnoten grof
  • Zorg voor een mooie opmaak op een flink bord!