Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Dessert april 2022 (10 personen)
Asperge-ijs met hazelnoot, amandel en sinaasappel
Ingrediënten
- 1½ dl volle melk
- 3¾ dl slagroom
- 225 gr. suiker
- 7 eierdooiers
- 500/600 gr soepasperges, geschild, zonder kopjes.
- 200 gram hazelnoten, zonder velletje
- 200 gr amandelschaafsel
- 3 sinaasappels, uitgesneden
Bereiding (IJs is voorbereid door de chef!)
- Breng de melk met slagroom en suiker al roerend aan de kook.
- Kook de asperges± 1 minuut en laat 15 minuten staan in kokend water.
- Pureer de asperges.
- Klop de eierdooiers schuimig.
- Voeg het warme melkmengsel en de aspergepuree toe aan het eierdooiermengsel.
- Verwarm dit mengsel op niet te hoog vuur tot dit iets dikker begint te worden ± 70°C.
- Klop het mengsel koud en laat het daarna in de ijsmachine tot ijs draaien.
- Verwarm wat roomboter in een koekenpan en rooster hierin eerst de hazelnoten goudbruin
- Schep ze (voorzichtig, loeiheet!) uit de pan en doe hetzelfde met de amandelen
- Snijd de sinaasappels uit tot partjes zonder velletjes. Als je niet weet hoe: kijk in het Korsakow-kookboek of vraag de chef om het voor te doen…..
- Hak de hazelnoten grof
- Zorg voor een mooie opmaak op een flink bord!