Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht oktober 2021 (11 personen)

Romige bloemkoolsoep met bacon gremolata

 

 

Ingrediënten

  • 1500 gram kippenbouillon
  • 125 gram slagroom
  • 1 ui (gesnipperd)
  • 1 stengel bleekselderij in stukjes
  • 3 tenen knoflook in reepjes
  • 1 grote bloemige aardappel in blokjes
  • 2 bloemkolen
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 150 gram bacon
  • 150 gram panko
  • 30 gram geraspte Parmezaanse kaas
  • 3 eetlepels fijngehakte verse peterselie
  • Rasp van ½ citroen

 

Gereedschap:

  • Soeppan
  • Staafmixer
  • Snijplank
  • Koksmes
  • 11 soepborden of -kommen
  • Bestek

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

  • Fruit in een grote soeppan de ui en bleekselderij in de olijfolie met een beetje zout gedurende vijf à zes minuutjes.
  • Trim ondertussen de bloemkool door ze te halveren en het groen en de kern te verwijderen.
  • Snijd de kolen in stukken.
  • Voeg de in plakjes gesneden knoflook toe en bak even mee, voeg vervolgens de in blokjes gesneden aardappel en de bloemkool toe.
  • Bak het geheel een paar minuten op een middelhoog vuur.
  • Blus het mengsel af met de bouillon en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat een half uur zachtjes koken, wanneer de aardappels uit elkaar vallen is het goed.
  • Vul eventueel aan met heet water (en breng op smaak)
  • Mix het geheel met een staafmixer tot een gladde massa.
  • Zorg dat het vuur laag staat en voeg de cayennepeper en wat extra zout toe, proef goed hoeveel zout het nog nodig heeft
  • Voeg ook de room toe.
  • Begin met het maken van de gremolata door de bacon in een hete pan te bakken totdat deze knapperig is.
  • Haal de bacon uit de pan, laat het vet in de pan!
  • Leg op een keukenpapiertje om uit te lekken
  • Bak het broodkruim in het baconvet. Ook het broodkruim moet lekker knapperig worden
  • Voeg vervolgens de kaas toe.
  • Haal het broodkruim uit de pan en meng samen met de bacon en resterende ingrediënten.

 

Serveer de soep met een beetje van de knapperige bacon gremolata.