Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Amuse 20-02-2018 (10 personen)

Bloemkoolroom met spekjes

 

 

Ingrediënten:

  • 3 sjalotten (fijngesnipperd)
  • 450 gram bloemkool (in kleine roosjes)
  • 250 milliliter kippenbouillon
  • 250 milliliter kookroom
  • 150 gram ontbijtspek (in kleine blokjes)
  • 4 eetlepels bieslook (gehakt)
  • boter om in te bakken

Bereidingswijze

  1. Verwarm de boter en fruit de sjalot op lage stand in circa 4 minuten goudbruin.
  2. Voeg de bloemkoolroosjes toe en roerbak ze een paar minuten mee. Giet de bouillon in de pan en breng aan de kook. Stoof de bloemkool in circa 5 minuten beetgaar terwijl de bouillon verdampt.
  3. Giet de room erbij en laat nog 5 minuten zachtjes koken tot de bloemkool zacht is.
  4. Pureer dit met een staafmixer tot een smeuïg geheel en laat het al roerende afkoelen. Breng op smaak met zout en peper en schep de room in 10 kleine glaasjes.
  5. Zet ze in de koelkast om verder helemaal koud te worden.
  6. Bak de spekblokjes uit en neem ze uit het vet.
  7. Haal de glaasjes uit de koelkast en verdeel de spekblokjes erover. Bestrooi met wat bieslook en serveer met een klein lepeltje.