Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht februari 2022 (10 personen)

Cappuccino van witlof met Roquefort en gebrande hazelnoot

 

 

Ingrediënten

  • 9 stronken witlof
  • 1 grote witte ui
  • 1 teentje knoflook
  • 150 gr gekookte ham
  • 100 gr hazelnoten
  • 150 gr Roquefort
  • 75 gr (gezouten) roomboter
  • 150 gram room
  • 3 dl gevogeltefond
  • 200 ml slagroom
  • Verse nootmuskaat
  • Fleur de sel
  • Versgemalen peper
  • Goede olijfolie

 

Gereedschap:

  • Flinke kookpan
  • Koekenpan
  • Zeef
  • Blender of staafmixer
  • Knoflookpers of rasp
  • Garde

 

 

 

 

 

 

 

Bereiding:

  • Snijd de witlof ZONDER de kern in kleine stukken, was deze kort in koud water en maak dan goed droog
  • Pel en snipper de ui
  • Verhit wat olie in de pan en bak hierin de ui zachtjes glazig. De ui mag niet bruin worden. Voeg een beetje Fleur de sel toe.
  • Rasp de knoflook in de pan en voeg ook wat verse nootmuskaat en een beetje verse peper toe.
  • Snijd de ham in dunne reepjes en voeg dit toe aan de pan.
  • Vloek een blokje boter (75 gram) toe en roer alles even goed door.
  • Doe de witlof in de pan en zweet deze goed aan.
  • Voeg daarna de fond en de room toe en kook alles net gaar (ongeveer 15 minuten) met de deksel op de pan.
  • Giet de soep in de blender of maak hem fijn met de staafmixer.
  • Wrijf de soep daarna door een fijne zeef om hem goed glad te maken.
  • Doe de hazelnoten met een klein beetje olie in een koekenpan en rooster ze goudbruin.
  • Hak de hazelnoten in niet te fijne brokken.
  • Klop de slagroom lobbig.
  • Serveer de soep in een kommetje en doe hierop wat van de lobbige room.
  • Garneer af met brokjes Roquefort en de hazelnoten.