Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht (soep) november 2019 (12 personen)

Gentse waterzooi met kip

 

Waterzooi

  • 1 kg kippendijen zonder vel
  • 1 liter kippenbouillon (van tablet)
  • 2 dl slagroom
  • 2 winterwortelen: in hele fijne julienne
  • 1 prei, in fijne julienne
  • 2 stengels bleekselderij, in fijne julienne
  • 1 klont roomboter
  • 2 eidooiers
  • Verse peterselie

 

Bereiding

  • Warm de bouillon op tot tegen het kookpunt
  • Leg de kip in de warme bouillon en pocheer deze 20 minuten
  • Haal de kip uit de bouillon, laat afkoelen en trancheer
  • Zeef de bouillon
  • Zet de bouillon weer op laag vuur en voeg de helft van de room toe (NIET koken!)
  • Stoof de groenten gaar in de boter
  • Maak een liaison door de eidooiers door de rest van de room te kloppen
  • Haal de bouillon van het vuur en bind deze met de liaison. NIET meer laten koken!
  • Breng op smaak met peper en zout, houd de bouillon warm

 

Afwerking en serveren
  • Gebruik 12 warme diepe borden
  • Verdeel de warme groenten over de borden
  • Verdeel de getrancheerde kip over de groenten in de borden
  • Schenk hierop de warme bouillon
  • Garneer af met de verse peterselie en serveer direct