Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Dessert maart 2018 (10 personen)

Gruyère éclair gevuld met ricotta, dragon en crispy spek

 

 

Ingrediënten éclairs (20 stuks)

  • 310 ml melk
  • 310 ml water
  • 250 gr boter
  • 12 gr suiker
  • 10 gr zout
  • 375 gr patisseriebloem
  • 7 eieren
  • 7 eetlepels geraspte gruyère

Ingrediënten vulling

  • 12 plakjes pancetta
  • 2 bakjes ricotta
  • 5 eetlepels gehakte verse dragon (+ paar takjes ter garnering)
  • 2 eetlepels fijngesneden verse munt
  • 2 eetlepels fijngesneden verse kervel

Bereidingswijze eclairs

  1. Verwarm de oven (géén hetelucht) voor tot 165 graden
  2. Breng de melk met water, boter, zout en suiker aan de kook.
  3. Voeg de bloem in één keer toe
  4. Roer op zacht vuur tot een glad deeg
  5. Neem de pan van het vuur en laat heel even afkoelen
  6. Klop de eieren er één voor één doorheen, pas als een ei helemaal is opgenomen voeg je het volgende ei toe!
  7. Meng tot slot de gruyère er doorheen.
  8. Doe het beslag in een spuitzak met fijn gekartelde spuitmond en spuit lange smalle repen van ongeveer 7 cm op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
  9. Bak circa 20 minuten in een oven op 165 graden.

Bereidingswijze vulling

  1. Laat de eclairs afkoelen. Wanneer ze een beetje hol klinken als je er op tikt, zijn ze goed gaar.
  2. Meng de ricotta met de kruiden (desnoods in een keukenmachine), maar houdt 2 eetlepels dragon achter ter garnering
  3. Doe het mengsel in een spuitzak met gladde spuitmond en laat iets opstijven in de koelkast