Bourgondisch Heerengenootschap
“Vrienden van Korsakow” ©
Hoofdgerecht november 2019 (12 personen)
Tarbot, gegaard in geklaarde boter,
met krieltjes en groene asperges
Tarbot gegaard in geklaarde boter
- 1 fles geklaarde boter (Debic, Sligro)
- 12 tarbotfilets van 120 gr
- Zout
Krieltjes
- 1800 gr krielaardappeltjes met schil
- Zout
- Geklaarde boter
- 5 takjes verse rozemarijn
- 1 bol knoflook
- Gedroogde oregano
Groene asperges
- 3 kg groene asperges
- Zout
- Geklaarde boter
Tarbot
- Zout de tarbotfilets rijkelijk en laat deze 20 minuten “pekelen”
- Bak de tarbotfilets rondom aan in geklaarde boter
- Leg ze op een bakplaat en besmeer ze rijkelijk met geklaarde boter
- Dek ze af met aluminiumfolie
- Gaar ze verder tot de gewenste kerntemperatuur (58°) in een over van 85 graden.
Krieltjes
- Zet een flinke pan water op en voeg hier een eetlepel zout aan toe
- Als het water kookt de krieltjes toevoegen en 5 minuten laten doorkoken
- Krieltjes afgieten en ietsje laten afkoelen
- Snijd de krieltjes doormidden en leg ze op een bakplaat
- Trek de tenen knoflook van de bol en druk ze met de hand open. Plaats ze daarna tussen de krieltjes (mag met de schil er nog aan)
- Trek van 3 takjes rozemarijn de naaldjes af en verspreid deze over de aardappeltjes. Plaatse de andere twee takjes geheel tussen de aardappels.
- Sprenkel geklaarde boter over de aardappeltjes
- Plaats de bakplaat in een oven van 200 graden en bak ze 15 tot 20 minuten
- Strooi na het bakken wat gedroogde oregano over de aardappeltjes
Groene asperges
- Zet een hele grote pan met water op, voeg er een eetlepel zout aan toe en breng het water aan de kook
- Verwijder de onderste 2 cm van de asperges (is vaak wat houterig)
- Als het water kookt de asperges toevoegen en 5 minuten laten koken
- Asperges afgieten, direct koud afspoelen en laten uitlekken.
- Vlak voor het serveren de asperges heel even opbakken in wat beurre noisette
Afwerking
- Zorg dat alles klaar is als de tarbotfilets op temperatuur zijn! Deze mogen niet meer doorgaren!
- Maak een mooie compositie van de verschillende componenten op een groot bord.
- Garneer af met wat warme geklaarde boter