Basis roomijs

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow”©

Basis roomijs (10p)

Bijgerecht.

 


Ingrediënten:

¼ l volle melk

1 vanillestokje

3 eierdooiers

100 gr suiker

¼ l slagroom

Bereiding:

Zet de melk op een laag vuur. Snij het vanillestokje in lengte middendoor en schraap het zaad eruit en doe dit bij de melk, evenals het leeggeschraapte vanillestokje. Laat 15 minuten trekken.

Klop intussen het eigeel met de suiker tot een dik, bleek en romig mengsel en de suiker moet opgelost zijn.

Zet het ei/suikermengsel in een kom “ au bain marie”. Haal de vanillestokjes uit de melk. Giet in een dun straaltje al roerend de warme melk bij het ei/suikermengsel en blijf roeren tot de massa dik wordt. (kijk uit voor een te hoge temperatuur, 75 a 80 graden is voldoende, anders schift het mengsel of krijg je een soort ommmelet.) Het moet op de achterzijde van een lepel blijven hangen. Roer gedurende het afkoelen regelmatig door het mengsel.

Klop de slagroom lobbig (yochurtdikte). Schep het mengsel en de room in de ijsmachine en draai er een mooi glad ijs van.