Hieronder volgen de recepten van de meer dan geslaagde BBQ dag 2016 met onze dames!!

De recepten van de salades hierboven staan ook hieronder vermeld.

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Amuse van Foie gras / peperkoek / vijg

Door Toine de Wijs

Ingrediënten voor 6 stuks

• 6 sneetjes peperkoek

• 6 (ronde) plakjes ganzenlever

• 1 vijg

• 20 gram pistachenoten

• Takjes kervel om af te werken

• Peper en zout

Instructie

  1. Maak met een klein glaasje een cirkel van peperkoek ter grootte van een plakje ganzenlever. Of

als je geen ronde ganzenlever hebt snij dan gewoon een plakje van de lever van ongeveer de

grootte van je peperkoekrondje.

  1. Snij de vijg in 6 plakjes. Leg de ganzenlever op de peperkoek en bedek met een schijfje van de

vijg. Bestrooi met een beetje peper en zout

  1. Hak de pistachenoten, bestrooi de vijgen met de gehakte nootjes
  2. Werk af met een takje kervel

 

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Pulled Pork met Coleslaw

voor 4 tot 6 personen

Op de wijze van Herman

Ingrediënten Coleslaw

  • 300 gr fijngesneden witte kool
  • 2 wortelen (kleine winterwortelen) heel fijn geraspt
  • Handje rozijnen
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • Peper, zout
  • 2 theelepels Bengaalse kerrie
  • 4 eetlepels Zaanse mayonaise
  • 1 scheut amandelolie
  • 1 eetlepel dragonazijn
  • 1 appel, in kleine blokjes
  • Beetje appelsap
  • Scheut whisky

 

Maak de Coleslaw liefst 2 dagen, maar minimaal 1 dag tevoren.

Dan is hij nog lekkerder!

Meng appelsap met whisky en laat hier de rozijnen minimaal 2 uur in

wellen. Vocht bewaren!

Je kunt de coleslaw zo grof of fijn maken als je zelf wilt. Ikzelf rasp de wortel en appel en maak

fijne reepjes van kool en ui met de mandoline.

Meng kool, appel en wortel, meng en dan 3 eetlepels mayonaise

door.

Het is nu nog niet smeuïg genoeg, maar dat komt later!

Meng er de gewelde rozijnen door en de rode ui.

Meng in een kom de laatste eetlepel mayonaise met de kerrie en de

dragonazijn.

Meng dit door de salade en kijk dan of de samenstelling goed is.

Eventueel met wat olie aanvullen. Op smaak brengen met zout en

peper.

 

 

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Op de wijze van Frans

 

Recept pinda – saté saus

Ingrediënten:

1 kleine rode ui

1 knoflookteentje

½ eetlepel olie

1 cm3 trassie

1 theelepel ketoembar

1 theelepel sambal oelek

Djahe Gembersaus

½ elDjintan

1 tl Koenjit

½ tl Kentjoer

½ tl Laos

1 dl water of melk of santen

2-3 eetlepels ketjap manis

1 theelepel goela djawa

½ pot pindakaas ( 175 gram)

½ eetlepel asemwater of citroensap

½ eetlepel tomatenketchup

Corrigeren met:

Zout

Goela djawa

Tabasco

Santen

Recept: Saté Babi marinade

Ingrediënten:

500 gram varkensvlees (liefst met wat vet eraan)

2 sjalotjes

6 tenen knoflook

6 Kemirinoten

2 eetlepels boter

2 eetlepels ketjap manis

Kruiden:

1 theelepel ketoembar

½ theelepel laos

1 theelepel zout

1 theelepel djahé

1 theelepel asem (of citroensap)

1 theelepel goela djawa

Recept:

Ui en knoflook pellen en zeer fijn snijden

In de olie ui en knoflook zachtjes fruiten

Trassie, sambal en ketoembar toevoegen en zachtjes

meebakken,

(plus eventueel naar eigen smaak Djahe, djintan, koenjit,

kentjoer en laos toevoegen)

totdat alles zich vermengd heeft

en een lekkere oosterse geur zich begint te verspreiden

Blijven omscheppen om aanbranden te voorkomen.

Voeg dan water en de ketjap manis toe, daarna de goela djawa

Blijven roeren

Voeg de pindakaas en het asemwater toe en blijf roeren

totdat er een mooie saus ontstaat.

Let op: de saus mag nu niet meer koken.

Voeg naar smaak de tomatenketchup toe.

Maak de saus af door zout, tabasco en santen toe te voegen.

Pindasaus is heel erg afgestemd op de persoonlijke smaak van

de kok. Je kunt onderdelen toevoegen of juist weglaten of de

hoeveelheden naar eigen smaak aanpassen.

Recept:

Snijd het vlees in dobbelsteentjes. Geen grote hompen,

maar liefst langwerpig. Max. 30 gr. per stokje

De fijngesneden sjalotten en knoflook vermengen met

de kemirinoten en de kruiden, maal dit zo fijn mogelijk.

Smelt de boter, haal van het vuur en roer de kruiden en ketjap

erdoor.

Voeg het vlees toe en laat marineren. Minstens een uur, langer is

beter.

Rijg het vlees aan stokjes en roosteren maar.

Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

Op de wijze van Charles

 

Recept Griekse en Italiaanse Salade

(Charles en Monique Marsé)

 

Ingrediënten:

10 trostomaatjes in 8 snijden

2 rode uien in halve ringen snijden

1 komkommer in boogjes snijden, middelste deel verwijderen

1 teentje knoflook

Zwarte olijven zonder pit

Oregano

Eikenblad sla

Feta kaas in blokjes

Mixen en afwerken met dressing van

• 2 el citroensap

• 3 el olie

• 1 thee el wijn azijn

• 1 thee el suiker

• Peper en zout

Groene salade

2 soorten sla (eikenmelange)

Uitgebakken spekjes 2 bakjes

Italiaanse kaas grozette

Klein pakje rauwkost

2 rode uien kleinsnijden

Pijnboom pitten

Gedroogde tomaatjes

Croutons

Sherry tomaatjes

Rode paprika

Klein blikje mais

Dressing van:

• 2 el citroensap

• 2 thee Italiaanse kruiden

• 3 el olie

• 2 teentjes knoflook

 

Bourgondisch heerengenootschap

"Vrienden van Korsakow" ©

 

Huzarensalade met bijgerechten

Op de wijze van Jan Kin (8 personen.)

 

Ingrediënten:

2 eieren

400 gr vastkokende aardappelen

250 gr doperwten ( vers of diepvries )

1 appel ( jonagold )

3 zoetzure augurken

Zilveruitjes

200 gr schouderham blokjes

1 el witte wijn azijn

4 el mayonaise

Schil de aardappels en snij in blokjes . Kook in een pan met weinig water en

zout in 5 min gaar. Giet af en laat uitdampen .

Kook de doperwten beet gaar , direct koud spoelen ( blijven mooi groen ) en

uit laten lekken.

Schil de appel , verwijder het klokhuis en snijd deze ook in blokjes .

Snijd zilveruitjes en augurken ook fijn.

Schep alles in een kom ,en de witte wijn azijn en mayonaise er door mengen.

De salade op smaak brengen met peper en zout.

 

Gevulde eieren op basis van 4 personen

4 eieren

1 el bieslook

1 tl mayonaise

1 el crème fraiche

1 tl dijonmosterd

3 druppels tabasco

1 tl paprikapoeder.

Gevulde Tomaten 20 stuks

20 tastytomtomaten

1 el verse peterselie

100 gr Hollandse garnalen

1 el crème fraiche

1 jonagold appel

Heerlijke huzarensalade van Jan Kin.