Bourgondisch Heerengenootschap

“Vrienden van Korsakow” ©

 

Voorgerecht workshop juni 2018 (17 personen)

Gnocchi met salie

Ingrediënten

Voor de gnocchi:

  • 1 kilo iets kruimige aardappelen
  • 500 g tofu
  • 1 1/2 theelepel zout
  • 10 eetlepels citroensap
  • 3 eetlepels mediterrane kruiden
  • Flinke snuf peper
  • 1 deciliter olie
  • 3 tenen knoflook
  • 4 eetlepels maïzena gemengd met wat water
  • 225 g bloem + extra om te bestuiven

 

Voor de saus:

  • Olie om in te bakken
  • 4 sjalotten, gesnipperd
  • 150 gram salie
  • 250 g groene aspergetips in stukken
  • 500 gram champignons, in parten
  • Peper en zout naar smaak
  • Een scheutje lekkere olie (zoals walnootolie, kruidenolie, truffelolie of extra vièrge olijfolie)

Bereidingswijze

  • Kook de aardappelen IN DE SCHIL in 20-25 minuten gaar (zodat een vork er gemakkelijk doorheen gaat).
  • Laat ze iets afkoelen en pel de schil eraf. (Het is belangrijk dat de aardappelen niet te veel water opnemen).
  • Pers met je handen wat vocht uit de tofu en verkruimel het dan boven een theedoek.
  • Pak de punten van de theedoek bij elkaar en draai de theedoek in zodat je het vocht uit de tofu perst.
  • Doe de tofu daarna in een grote kom of schaal, voeg het zout, citroensap kruiden, peper en olie toe, pers de knoflook erboven uit en stamp fijn met een aardappelstamper.
  • Wanneer de aardappelen gaar en geschild zijn stamp je ze fijn en voeg je ze toe aan de tofu.
  • Voeg de maïzena toe en roer beetje bij beetje de bloem erdoor tot er een deeg ontstaat (voeg als het te nat is nog wat extra bloem toe).
  • Kneed het deeg kort door, verdeel het dan in hompjes en rol deze uit tot rollen met een diameter van ongeveer 1.5 cm.
  • Snijd deze rollen weer in stukjes van zo’n 2 cm.
  • Bestuif alle gnocchi met wat bloem en gooi even om.
  • Verhit wat olie in een hapjespan en bak hierin de sjalot glazig.
  • Zet ondertussen een grote pan met water op voor de gnocchi.
  • Knip of snijd de salie in reepjes en bak deze even mee met de sjalot.
  • Voeg dan de asperges en paddenstoelen toe en bak in een paar minuten gaar.
  • Kook de gnocchi in de pan met ruim water totdat ze gaan drijven (ongeveer 2 minuten) en giet ze af.
  • Bak ze nog even kort mee met de rest (schep ze voorzichtig om, liever nog: gooi ze om!), draai dan het vuur uit en breng op smaak met wat peper en zout en de olie.

Serveer op een warm bord.